Kako dobiti Red Hat Linux certifikat

Zašto bih trebao dobiti Linux certifikat?

Pa, prvo pitanje koje biste mogli imati je zašto biste trebali dobiti certifikat za Linux? Odgovor na ovo je sličan dobivanju certifikata općenito. Pomaže dokazati svoje znanje o operativnom sustavu Linux testiranjem i polaganjem minimalnog standarda znanja.

Također vam može pomoći da dobijete posao u industriji. Mnogi poslovi zahtijevaju ili preferiraju certifikaciju za Linux, kao što su Linux administratori ili opći administratori poslužitelja. Također može dodati vašem postojećem znanju o Linuxu, koje možete primijeniti na svom trenutnom poslu.

Koji Linux certifikat trebam dobiti?

Ovo bi mogao biti cijeli post za sebe – ali ja ću ovdje uključiti sve informacije na jednom prikladnom mjestu.

Postoje četiri glavna pružatelja certifikata za Linux i svi oni nude niz različitih certifikata za različite razine.

Novell

Oni nude niz certifikata, s oznakama inženjera, profesionalca i administratora stolnog računala.

Certified Linux Engineer 11 (CLE11) – pruža vještine inženjerske razine za menadžere i arhitekte na velikim sustavima koji se temelje na SUSE Linux Enterprise Serveru 11. Morate položiti ispit Certified Linux Professional 11 da biste se kvalificirali za to.

Certified Linux Administrator 11 (CLA 11) – nova certifikacija, usmjerena na svakodnevni rad SUSE Linux Enterprise Server mreža.

Certified Linux Desktop Administrator (CLDA) – usmjeren na one s iskustvom u Windows desktopu i žele naučiti o SUSE Linux Enterprise Desktop.

Certified Linux Professional 11 (CLP 11) – pruža vještine potrebne za administraciju SUSE Linux Enterprise Servera.
CompTIA

ComptTIA pruža samo jednu certifikaciju za Linux, Linux+.

Linux+ – početni certifikat za one koji žele ući u područje Linuxa. Neutralan prema dobavljaču.
Linux Professional Institute

Linux Professional Institute, inače poznat kao LPI, nudi nekoliko Linux certifikata.

Linux Professional Institute Certification Level 1 (LPIC-1) – Linux certifikacija niže razine koja testira osnovne vještine u glavnim distribucijama Linuxa.

Linux Professional Institute Certification Level 2 (LPIC-2) – napredna razina Linux certifikacije koja uključuje vještine u administraciji. Za to je potrebno položiti LPIC-1.

Linux Professional Institute Certification Level 3 (LPIC-3) – Linux certifikacija više razine za glavne distribucije Linuxa koja nudi nekoliko specijalnosti. Za to je potrebno položiti LPIC-2.
crveni šešir

Red Hat nudi nekoliko certifikata za svoju distribuciju Linuxa.

Red Hat Certified System Administrator (RHCSA) – Linux certifikacija niže razine koja pokriva osnove administracije.

Red Hat Certified Engineer (RHCE) – napredniji Linux certifikat, namijenjen iskusnim Linux profesionalcima. Polaganje RHCSA uvjet je za ovu certifikaciju.

Red Hat Certified Virtualization Administrator (RHCVA) – fokusiran na implementaciju virtualnih hostova u Linux okruženju

Red Hat certificirani stručnjak za sigurnost (RHCSS) – usmjeren na sigurnosne značajke i područja Linuxa

Red Hat certificirani stručnjak za podatkovne centre (RHCDS) – usmjeren na zahtjeve za administraciju i podršku okruženjima podatkovnih centara

Red Hat Certified Architect (RHCA) – najviša razina Red Hat certifikacije, fokusirana je na stručne teme administracije i korištenja Linuxa.
Dakle, odgovor na to koji biste Linux certifikat trebali dobiti?

Ovisi o vašem iskustvu i zahtjevima. Postoji nekoliko juniorskih Linux certifikata (Linux+, RHCSA, LPIC, CLE11) koji bi mogli biti korisni ako želite započeti.

Napredniji certifikati kao što su RHCE, LPIC-2, CLA11 i CLP11 mogu biti od koristi ako imate više iskustva. Ako ste stariji stručnjak u području Linuxa, pogledao bih RHCA ili LPIC-3.

Međutim, ovaj je članak usredotočen na Red Hat certifikate, pa ćemo u ovom članku pogledati kako dobiti Red Hat Linux certifikat.

Kako dobiti Red Hat Linux certifikat

Koraci za dobivanje Red Hat Linux certifikata prilično su jasni. Mislim, koncept je jednostavan, ali stvarno obavljanje posla i dobivanje certifikata može biti teško, posebno za naprednije certifikate.

Postupak koji možete slijediti je otprilike ovaj:

Odredite koju potvrdu dobiti. To će se svesti na dvije stvari – koju želite i za koju imate pravo. Pogledajte zahtjeve i preporučeno iskustvo za svaki od certifikata i donesite odluku. Mnogi od njih temelje se na nižoj/srednjoj/stručnoj razini i imaju preduvjete za polaganje ispita, što ograničava vaš izbor. Red Hat Certified System Administrator je dobro mjesto za početak, ako niste sigurni.