Obuka za Linux za ljude koji se tek upoznaju s Linuxom – Kako koristiti opcije Linux naredbi

Većina distribucija (verzija) Linuxa ima pomoćne programe grafičkog korisničkog sučelja (GUI) koje možete koristiti za administraciju Linuxa. Međutim, ovi “pokaži i klikni” Linux uslužni programi su spori i glomazni i razlikuju se od jedne distribucije Linuxa do druge. Stoga, da biste naučili koristiti Linux, nemojte trošiti vrijeme na učenje uslužnih programa Linux GUI.

Kao dio vaše obuke za Linux, jedna od najboljih prednosti učenja Linux naredbi je ta što su one u osnovi iste od jedne distribucije (verzije) Linuxa do druge. A budući da postoji više od 130 različitih verzija Linux OS-a (operativnog sustava), učenje kako koristiti Linux naredbe je najbolji način da naučite kako koristiti Linux za administraciju Linux sustava.

Savjeti za Linux: Kada ste novi u Linuxu i trebate proći obuku za Linux, naučite kako koristiti Linux naredbe, a ne GUI pomoćne programe.

Naučiti kako pokrenuti Linux naredbu može biti vrlo teško za nove korisnike Linuxa. Dakle, evo nekoliko Linux savjeta koji će vam pomoći da naučite kako koristiti Linux naredbe za administriranje Linux OS (operativnog sustava).

Pokretanje Linux naredbe

Da biste pokrenuli Linux naredbu, upišite naziv Linux naredbe u Linux naredbeni redak i pritisnite tipku Enter.

]# u ovim primjerima predstavlja redak naredbenog retka Linuxa. Ne upisujete upit!

Ispod je primjer pokretanja Linux naredbe pod nazivom ls. Ls je kratica za popis i koristi se za prikaz popisa datoteka i direktorija.

]# ls

Nijedna opcija nije korištena s gornjom Linux naredbom.

Linux opcije naredbi

Da biste koristili opcije s Linux naredbom, upisujete slovo(a) opcije, nakon čega slijedi – (crtica).

Linux naredba u nastavku koristi opciju l (el). l označava dugo i daje vam detaljniji popis datoteka u trenutnom direktoriju. Opciji l prethodi – (crtica ili znak minus).

]# ls -l

Možda ćete također trebati upisati naziv “stavke” na kojoj se “nad” pokreće Linux naredba, kao što je naziv
direktorij u sustavu datoteka Linuxa.

Linux savjeti: Linux sustav datoteka su svi direktoriji i datoteke na tvrdom disku(ovima) Linux sustava.

Izvođenje Linux naredbe “na” stavci

Naredba ispod izvodi se “na” direktoriju pod nazivom letters. Daje vam dugačak popis i prikazuje sve datoteke i direktorije u direktoriju slova.

]# ls -l slova

Odličan način da naučite kako koristiti Linux naredbe je gledanje Linux video tutorijala, da zapravo vidite kako pokrenuti naredbu, čujete opis onoga što se radi i vidite izlaz naredbe.

Clyde Boom, autor i stručni trener s više od 20 godina uspješnog treniranja. Objašnjava zamršena tehnička pitanja na lako razumljiv, netehnički način, s desecima tisuća učenika softvera i hardvera u majstore.

Možete pogledati Sample I Learn Linux Video Tutorials – Besplatno [http://www.iLearnLinux.com] na [http://www.iLearnLinux.com] i prebroditi strmu krivulju učenja Linuxa.

Prijavite se za besplatno I Learn Linux News [http://www.iLearnLinux.com] kako biste primali tehničke savjete, informacije o novim uzorcima videozapisa i važnim ažuriranjima za Linux.